Liść czy owad, owad czy liść?
27 grudnia 2006, 10:46Owady z zamierzchłej przeszłości stosowały podobne metody kamuflażu jak współczesne gatunki tych zwierząt. Odnaleziono skamieniałości owada sprzed 47 mln lat (Eophyllium messelensis), który upodobnił się do liścia. Okazuje się zatem, że udawanie liścia jest skuteczną strategią ewolucyjną.
![© John Whitelicencja: Creative Commons](/media/lib/2/1172655334_187653-b3d7d9d3959714626ffb1020c2784b9e.jpeg)
Czy piwo z octem to nadal smaczne piwo?
28 lutego 2007, 09:29Na smak wpływa nie tylko sam smak, ale jak już wcześniej pisaliśmy, także kolor czy wiedza na temat składu napoju/potrawy, a także o tym, kto je przygotował/wyprodukował. Do tej pory udowodniono, że gdy poinformuje się konsumentów, jakiej marki produkt im podano, może to prowadzić do wzrostu oceny.
![Japońskie melony na prezent© Bobak Ha’Erilicencja: Creative Commons](/media/lib/9/1180778170_915902-48d4b02fed40234eddf2aaa0f6520cf2.jpeg)
Melon sprzed 2 tysięcy lat
2 czerwca 2007, 09:53Archeolodzy pracujący w zachodniej Japonii odkopali pozostałości najstarszego na świecie melona. Na podstawie datowania radiowęglowego stwierdzono, że kawałki owocu mają ok. 2100 lat — poinformował Shuji Yamazaki, urzędnik miejski z Moriyamy.
![Rekinek psi](/media/lib/13/1187267113_945377-ee83ff26f8f09cd037c8536e92e0d943.jpeg)
Gdzie się schowały palce rekina?
16 sierpnia 2007, 12:19Genetyczna możliwość posiadania palców w kończynach istniała na długo przed tym, zanim pierwsze stworzenia wyszły z wody na ląd. Nowe badania ujawniły, że odnaleźć ją można u wspólnego przodka rekinów i ludzi.
![Tunel LHC© Juhansonlicencja: GNU FDL](/media/lib/17/1194517587_712676-e5cdc78aafa668d0a7ac1fbe878a91e7.jpeg)
Chłodniej niż w przestrzeni kosmicznej
8 listopada 2007, 10:25We wtorek (6 listopada) zakończyły się przygotowania do zaplanowanego z rozmachem eksperymentu naukowego. Zamiarem badaczy było skonstruowanie układu chłodzącego, który wytwarzałby temperatury niższe od tych z przestrzeni kosmicznej. Udało się zejść w pobliże zera absolutnego, do temperatury -271,1°C.
« poprzednia strona następna strona » … 60 61 62 63 64 65 66